Poezi: Xhevdet BAJRAJ

KAFE ME NËNËN

Frynte një erë plakë në vjeshtën që po lindtte

Është ditëlindja e Irfanit të vrarë para njëzet vjetëve

gjethet e pjergullës bien

            mbi flokët e zbardhura të nënës

ajo nuk sheh mirë

nuk dëgjon mirë

jemi vetëm në mes të parajsës së djegur

derisa ajo në kujtimet e saja gatuante bukë për babain tim

për mua dhe për veten

në Tiranë në banesën e Martin Cukallës

unë pija raki Skrapari me Nexhat Dibrën

Piku një mollë dhe e theu heshtjen

Bir

pse disa viteve u mungojnë muajt

Rashë nga qielli i shtatë

në këmbë

si mace që i kishte mbetur vetëm një shpirt

Nga molla e rënë doli një krimb si derr i luftës

që e kishte majmur liria

Pije kafenë nënë

pije

janë vite të krimbura

KUR FËMIJËS I THINJEN FLOKËT

Një kali hingëllinë

brenda ëndrrës së një fëmije

vrapon nga një skaj në skajin tjetër

si i harbuar

dhe ndalet

vetëm kur fëmijës i thinjen flokët

Është natë

ca gjethe vallëzojnë pa pikë shpirti në ajër

një erë e lehtë

por e ftohtë

ia kreh flokët nënës së tij

FJALËT KANË SHPIRT

Fjalët kanë eshtra

mish

dhëmbë

shpirt

Kështu që

nuk e kuptoj poetin

që sillet si këngëtari

para një publiku të shurdhër

e që bile nuk e kafshon buzën

derisa ta përgjak

KOHË E PISTË

Në atdheun e shndërruar në shportë mbeturinash

njerëzit i hedhin ditët pa punë

netët pa gjumë

ëndrrat e vdekura

dashuritë e vyshkura

vitet e kalbura që u kanë mbetur

nga jeta e tyre e vetme

sikur të ishin mbeturina të darkës së fundit

Një burrë

si kafshë e detyruar të jetojë në errësirë

me dekada

me fytyrën si dikush që do të vdiste pas dy dite

gruan nga portreti i varur në murin e mykur

me zë të mbytur e pyet

se si quhet

Me dorën e shtrirë të lypësit

i kërkon pak emocion

ia premton një kështjellë prej zalli

Akrepat e orës në dorën e vajzës brenda portretit

filluan të lëvizin

Është e mahnitshme

se sa larg mund të arrijë

dashuria njerëzore

edhe në kohë të pista

DISA PËLLUMBA

Nuk jam duke u munduar

ta ndryshoj botën

me asnjë poezi timen

unë vetëm përpiqem si

ta zëmë

këtyre pëllumbave

të vizatuar në fletore fëmije

apo këtyre të tjerëve

që dikush i ka krijuar

prej balte të pjekur

apo prej plastike

t’u jap shpirt

t’i emëroj

dhe t’i lëshoj të fluturojnë

të lirë

nëpër hapësirën e vdekjes

ME NJË FËMIJË NË VALIXHE

Me një fëmijë dy vjeç në valixhe

një burrë e një grua e kapërcejnë kufirin

ilegalisht

Pas tetë dekadave

fëmija

tashmë i vdekur

do ta kalojë po atë kufi në arkivol

legalisht

apo

i vdekur do të ecëme këmbët e tij

deri te varri i vet

në dhé të huaj

dhe para Zotit do të paraqitet

me mallin për atdheun

që kurrë nuk e deshi

O NJERËZ TË MIRË

Kali i parë i Apokalipsit

kullot ëndrrat tona

shpresën

dashurinë tonë

dhe fëmijët e dashurisë

O njerëz të mirë

janë kohë të rënda

nëse ndokush ende beson në Zot

o sot o kurrë

le të lutet për të gjithë ne

(Marrë nga vëllimi “KAFE ME NËNËN” (CAFÉ CON MAMÁ) – Armagedoni, 2020, Prishtinë)

Leave a Reply

Your email address will not be published.