Poezi: E. E. Cummings

“DASHURIA IME”

dashuria ime

flokёt tu janё njё mbretёri

            nё tё cilёn mbret ёshtё errёsira

balli yt ёshtё tufё lulesh

koka jote ёshtё pyll i gjallё

            mbushur me zogj tё fjetur

gjinjtё tu janё mizёri bletash tё bardha

            mbi degёn e trupit tёnd

trupi yt pёr mua ёshtё Prill

nё sqetullat e tё cilit ёshtё ardhja e pranverёs

kofshёt tua janё kuaj tё bardhё tё lidhur pёr koçi

             mbretёrish

ato janё goditje e njё menestreli tё mirё

midis tyre gjithmonё ёshtё njё kёngё e kёndshme

dashuria ime

koka jote ёshtё kuti

            e xhevahirit tё hijshёm tё mendjes sate

floku i kokёs tёnde ёshtё luftёtar

            i pafajshёm nё disfatё

floku yt mbi supet tua ёshtё ushtri

              fitoresh e borish

kёmbёt tua janё pemё ёndёrrimi

fruti i tё cilёs ёshtё shumё i ngrёnshёm i  harresёs

buzёt tua janё satrape ngjyrё alli

            nё puthjen e tё cilёve ёshtё kombinimi i mbretёrve

kyçet e duarve tua

janё tё shenjta

tё cilat janё ruajtёse tё çelёsave tё gjakut tёnd

kёmbёt tua mbi noçka janё lule nё vazo

            tё argjendta

nё bukurinё tёnde ёshtё dilema e flauteve

            sytё tu janё tradhti

 kambanash qё kuptohet pёrmes lajkave

KAMARADЁT VDESIN NGASE KЁSHTU UA KANЁ MBUSHUR MENDJEN)

kamaradët vdesin ngase kështu ua kanë mbushur mendjen)

kamaradët vdesin para se të plaken

(kamaradët nuk kanë frikë të vdesin

kamaradët nuk besojnё

dhe kamaradët nuk duan të besojnë

në jetë)dhe sall vdekja e di përse

(të gjithë kamaradët mund t’i dallosh

nga altruizmi i tyre bosh

me kёngёn moskovite kamaradёt e mirё kërcejnё)

kamaradët kënaqen

s.freud e di arysen

shpresoj nuk do ta fusni n’bela lucin

secili kamarad ёshtё njё grimcё e

tёrёsisё sё njё urrejtjeje tё fortё

(ndjekin njё gjurmё tё kotё

njё zot e di pse)

edhe unë e di

(ngase ata kanë frikë të dashurojnë

Pёrktheu: Fadil Bajraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.