Poezi: Fatmir GJATA

PUHIZË

Një puhizë po vjen nga deti bashkë me erë të trupit tënd

Mbi një pëndëz të shkëlqyer që valëvitet anë e kënd

Më sjell ca thërrmija gurësh të mbështjella në stërkalë

Sa të nanurisem pakëz e të dehem përmbi valë.

Një pulëbardhë më ndjek nga pas më këndon për dashuri

Pastaj më thërret në emër në mes diellit ngjyrë flori

Edhe zhduket aq vegimshëm pa lënë gjurmë e pa lënë hije

Saqë mbetem ngazëllyer i mbërthyer prej magjie.

Dhe përtej ca kaltërsive del sirenë prej thellësisë

Përshëndet me dorë të shtrirë më thotë rrugën e shtëpisë

E më sheh me sy përlotur plot dënesë edhe mëshirë

Pastaj hidhet përmbi dallgë ndërsa qiejt janë nxirë.

Si ta marr njëherë me vete gjithë kët qiell të vendit tim

Ta bëj shtrojë edhe mbulesë a shami për psherëtimë

E të mbetem tulatur nën një dallgëz duke qarë

Sa të vijë tjetër puhizë të më njomë synë e përtharë.

SHELGU PLAK

Buzë lumit nën një shelg fshihem ditës deri vonë

E shikoj valët të rrjedhin poshtë shelgut që loton

Por përsenë u bë kaq kohë se kuptova, nuk e di

Ndoshta qan se është vetëm, ndoshta qan për dashuri.

Nën të fshihen ca hajdutë, nën të fshihenë dashnorë

Fshihen njërëz të pashpresë edhe shpirtëra të gjorë

Numërojnë valën e turbullt tek shkon tej me qetësi

Edhe ndjekin hijë të rëndë gjersa bie errësi.

Nuk mësova kurrë njëherë se çfarë moshe ka vërtetë

Ish aty që në kohë tjetër ndoshta bëri njëqind vjetë

Buzë ujrash që lodronin bashkë me degë të rënë mbi tokë

Sikur ishin miq të vjetër sikur ishin gjithmonë shokë.

PËLLUMBAT E MI

Kanë dalë pëllumbat përsëri,

krahë lagur edhe mjerë

E shkojnë e ulen mbi çati,

po presin ca të tjerë

Gugasin fort e shkundin pendë,

thërrasin zogjtë në fushë

Pastaj zënë puthen në një kënd,

me sqepatë në gushë

E nisën, marin udhë të gjatë,

kush di vallë ku të shpie

Andej matanë nga pusi i thatë,

kënetës në një hije

Ndaj u thërras me zë të butë,

më merni në mes resh

Andej të fshihem si hajdut,

bashkë me një pëllumbeshë

Andej ku zhukat hedhin gjëmb,

përkulur ndën marinë

Dhe gjurmët treten nënë këmbë,

sikur s’njohin njerinë

E ulen prapë krahëshkruar,

oborrit mbi plepishtë

Këndojnë këngë për ne të dy,

e ngrihenë sërish…

I HUAJI

I huaj mbeta për të gjithë,

të zgjedh nuk ka kuptim

Për shokë të vjetër s’mbeti kohë,

e as për shokë të rinj.

Kush jam tashmë se di as vetë,

shyqyr që kam një emër

S’do kush ta dijë çfarë ke dëshirë,

ta dijë çfarë ke në zemër.

Këtu më njohin si fytyrë,

andej harrojnë me vrik

Ndoshta një vajzë kujtohet pak,

për djalin simpatik.

Ai që shkruante varg të ëmbël,

ku iku, kush e di!!??

Ka vite që se kemi parë,

vërtetë ish zotëri.

Por si ti them vajzës së bukur,

me trupin bardhë borë

Ai djali që premtonte shumë,

tani bën shërbëtor.

E ndoshta brengë e vrau keq,

është bërë një gjysëm hije

Këndej se njohin se kush është,

andej ndoshta një fije.

Po ç’rëndësi ka jeta ime,

për jetën s’më vjen zor

Kështu u rrokullisën punët,

me fatin djallëzor.

Prandaj kujtoj me mall çdo ditë,

kur nuk mendoja gjatë

Por bridhja fshatit i menduar,

bashkë me kalë mëzat.

Dhe shokë thërrisnin që andej,

ku je Fatmir, do vish!!??

Në breg të detit në dritë hëne,

a te selvitë në kishë.

E ndoshta prapë më thërrasin,

për mua ndezin qiri

I ndriftë zoti rrugë të kthimit,

pastë fat e dashuri.

TUFË ZOGJSH

Një tufë zogjsh e ndjek pas,

tek shkojnë bashkë në vëndin tim

T’ju them diçka por s’di të flas,

pse kurrë s’mësova cicërimë.

Ata më shohin të hutuar,

disa të tjerë plotë me habi

Ç’ është kjo krijesë e dëshpëruar,

që nuk është zog e as njeri.

Se nuk e dinë shpendët e shkretë,

që mall të bën të fluturosh

Të kalosh mal, të kalosh det

pa kohë të shkuar edhe moshë.

Me krahë të zhveshura pa pëndë,

në dhëmbë një fjalë të mërmërirë

Paçka se zogjtë thonë është i pamënd,

paçka se zogjtë ndiejnë mëshirë.

ERË

Më bëhesh erë e ngrohtë jugu,

bëhesh stuhi

Më kthehesh re e bardhë në udhë,

mbushur me shi

Dhe herë puhizë e përkëdhelur,

ohh të ndjek pas

Bashkë me tufane të paemërt,

plot me maraz.

Më fryn mbi trup të përvëluar,

më djeg të tërë

Kur dielli kap zenith me duar,

e shkon të flërë

Dhe atëherë harbon mbi flokë,

zë loz me fije

E sjell aromat që kam dashur,

me erë magjije.

Më bëhesh erë e ftohtë veriu,

mbi mal në shpat

Sa lind pak mjergullë e zbehtë,

e mbulon fshat

Një copëz mjergulle zë pres,

e se pres dot

Të bëj shami për lamtumira,

edhe për lot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.