Poezi: Drita Popaj

MURE

Sa shumë kisha për të të thënë

sikur të mos m’i frikësonin fjalët

ata…

Më duhet t’i mbaj në duar

muret e plasaritura të jetës sime

Vonë është si duket

për mua

mbeta peng i kësaj bote

e sa shumë kisha për të thënë

KJO STINË

Kjo stinë seç më kujton

pamundësinë

për të jetuar të bukurën

Jam si zogjtë që nuk arritën 

të rrisnin krahët

e që me grimca të vogla ushqimi

përpiqeshin të ngriheshin lart

KU NA SHPIE KJO RRUGË

Në pranverën e përgjakur të 99-tës

Veshur me rrobat e dhimbjes

Po ikja bashkë me njerëz të tjerë

E përhumbur

kërkoja një fytyrë

Koka më mbeti kthyer kah veriu

-O njerëz

ku na shpije kjo rrugë

A do të kemi rast t’i gjejmë ato kufoma

që lamë

ÇELËSI

Po ty kush do të të thërret

në emër

butësisht

për të të zgjuar nga gjumi

Fli e qetë

ndiqe erën e luleve në ëndërr

alarmi i telefonit është çelësi

që të kthen në zhgjëndërr

Ç’MË DUHET LIRIA

Të ndjej si kurrë më parë

Përmes qetësisë së varrit që dominon

Sonte në shtëpi

Vdekja jote athua kujt i dedikohet

A ka peshore ndjenjash diku

A ka peshore të jetës

Ç’më duhet liria

Sonte

Mua

MË LEJO

Më lejo sonte të dehem

Me kujtimin për ty

Përtej të pamundurës të arrij

Më lejo sonte një rrugë

Të pa arritshmes t’ia ndërtoj një urë

Më ndihmo

Kështu e pa krehur siç jam

Në këtë mesnatë

Të të takoj në parajsë

HARRESA

Do të bëhet mirë thonë

Ani pse ti ke humbur

Më të dashurin

(Dhimbjen tënde

Ata nuk e ndiejnë)

Befas të humba

Se Kosovës dikur

I duhej ta paguante lirinë

Me civilë të vrarë

Eh po ja që tani

Na harruan të gjallët

Mua për së gjalli

E Ty për së vdekuri

Si duket

Kurrë nuk iu ramë tamam

DYMBËDHJETË JANARI

Mesnatë

Në dritën e llambës së vajgurit

Mundohem t’i mbyll me gjilpërë

Vrimat në dantellë

Ah

Sikur të kisha mundësi 

T’i mbyll me gjilpërë

Edhe plagët e shpirtit tim

Kërcëllima e zjarrit brenda stufës

Dhe kujtimet më mbajnë zgjuar

Këtë natë të mërzitur

Ernesti, Begu dhe Taulanti

flenë

Aty këtu dëgjohet

Ndonjë lehje qensh

Hijet e orendive lëvizin

Nëse shpirti yt gjendet këtu sonte

Dije që ende të dua shumë

E nëse mendon se e harrova

Dymbëdhjetë janarin tonë

Gabon

Kohën e llambës së vajgurit mund ta kthej

Por kohën tonë kurrsesi

NDËRRIMI I MOTMOTEVE

Kjo natë feste

Më shtyri të ngopem

Me vaj e shpresë

Të shoqëruar dhe me ca kokrra hidhërimi

Si mëlmesë

Qielli i kuq nga zjarri i fishekzjarreve

Një humnerë ndriçoi brenda gjoksit tim

Gota nuk e mbaj mend

Se si u aksidentua

Vitet vinë e shkojnë

Unë mbeta në po të njejtin stacion

Të dhimbjes

SONTE

Sonte natën nuk do ta shikoj në sy

Do të bredhi nëpër kohë

Nëpër luginat e dashurisë sime

Do të ulem në karrigën e thyer

Nga pesha e vetmisë

Me sa zë që kam do të klith me mall

Emrin tënd

Për t’ia përkujtuar vetes që jam gjallë

EJA NË ËNDËRR

Bëje një gjest të mirë           

Eja në ëndërr

Të ta ledhatoj ballin

Ta mbaj dorën vetëm pak

Të çmallem me ty

BOTA NA DUKEJ E VOGËL

Dikur

Kur dielli ishte i yni

Bota na dukej e vogël

E kur i vinte radha hënës

Ajo na vështronte e shqetësuar

Frikësohej se mos dikush

Do të na prishte magjinë

Dhe magjia u zhduk

Lumturinë e vranë me plumba

Ti ike në qiell

Tash

Kur dielli nuk është më i yni

Dhe ngroh si në ferr

Bota më duket e madhe

E shkretë

Ndërsa unë jetoj në terr

AGRESORIT

Ti sigurisht shëtit ende i lirë

Mespërmes mbeturinave të jetës sate

Kah parajsa e rrejshme që ta kanë premtuar

Sepse dogje shtëpi

E vrave shumë njerëz të pafajshëm

Njëri nga të vrarët ishte dashuria ime

Babai i fëmijëve të mi

I cili përveç cigareve dhe një shkrepëseje

Nuk kishte gjë me vete

Atë ditë

As figurën e vockël të fatit nuk e kishte

Mbase e kishte harruar

Ose i kishte rënë në prag të shtëpisë

Sa për të më mbetur mua peng

Ndoshta i kishte rënë

Derisa po ngutej

Për t’i liruar papagajtë nga kafazi

Nuk e di

Por një gjë është e sigurt

Se ai dallonte shumë nga ti

Nuk po ngutej për të marrë jetë njerëzish 

Leave a Reply

Your email address will not be published.