Poezi: Jim Morrison

MË FAL BABA

Pse pij?

Që të mund të shkruaj poezi.

Nganjëherë kur çdo gjë është e çthurrur

dhe çdo gjë e shëmtuar tërhiqet

në gjumë të thellë

Ndodh një zgjuarje

dhe çdo gjë që mbetet është e vërtetë.

Meqë trupi është i dërrmuar

shpirti bëhet më i fortë.

Më fal Baba sepse e di

ç’ bëj.

Dua të dëgjoj Poezinë e fundit

të Poetit të mbramë.

VARIACION MBI NJË POEZI TË DU FUSË

Dhemb kjo jetë. Kur hoqa dorë nga përpjekja

për të thënë ndryshe, ndihem i lehtësuar.

Shumë njerëz që dua janë në dhimbje të tilla.

Kur vjen pikëllimi, vjen

dhe s’ke ç’të bësh. E vërteta, thua?

Nuk vras mendjen të vishem me ditë të tëra.

Dje, pashë atë pemë molle

në varrezat e vjetra hebreje.

Lulet ranë derisa kalonte një njeri,

duke fishkëlluar. Gurët shkëlqenin në rrezet e diellit.

Një gardh prej hekuri i ruante të vdekurit,

i mbante jashtë të gjallët. Nuk ka fjalë për të,

si rrezet e diellit shkëlqejnë në gardhin

që ndan të gjallët nga të vdekurit.

KUR KUDRA ËSHTË E SËMURË

Ajo ha oriz të bardhë,

sall oriz të bardhë.

Budë e vogël me buzëqeshjen tënde të lakuar

të bishtit, pa më thuaj

si është jeta

për ata që duan

pa kushte dhe kufizime.

AH, SIKUR

Udhëkryqet

            vend ku fantazmat

            qendrojnë për t’iu përshpëritur

            udhëtarëve në vesh dhe

            për t’i bërë që të interesohen për

                                                fatin e tyre

Autostopisti pi:

“Përsëri i thërras zotat e fshehtë

            të errët të gjakut”

——–Pse na thërret?

Ti e di çmimin tonë. Ai

kurrë s’ndryshon. Vdekja

jote do të të japë jetë

dhe do të të lirojë nga fati

i zi. Por po bëhet vonë.

——–Ah, sikur të kisha mundësi që t’ju shihja përsëri

            dhe të flas me ju, dhe të shëtis

            paksa në shoqërinë tuaj,

            dhe të pi pijen marramendëse

            të bisedave tuaja,

            mendova

——–të shpëtoj shpirtin tashmë

            të rrënuar. të arrij çlodhje.

            Të plaçkis arin e gjelbërt

            në bastisjen pirate dhe të sjell

            në kamp lavdinë e moçme.

——–Derisa njeriu me pelerinë shikon

            brirët e helmuar dhe pi

            fitoren e kuqe; ushtari

            poashtu, me trofeun e tij,

            helmetën e përshkuar; dhe

            bartësi i viglës duke u dridhur

            kërkon rrugën e tij për mirësinë e

                                    tij të brendshme

——-(qeshje) Mirë pra, A do ta

            përqeshje veten?

——–Jo.

——–Së shpejti zërat tanë duhet të bëhen

            një, ose njëri prej nesh duhet të shkojë.

ODE MBI LOS ANGJELOSIN

DERISA KUJTOJ

BRIAN JONESIN, E NDJERË

            Jam banor qyteti

Sapo më zgjodhën të luaj rolin

            e princit të Danimarkës

                        E mjera Ofelia

Të gjitha ato hije që kurrë nuk i pa

            Lundrojnë kismetit

            në qiri të hekurt

Kthehu, luftëtar trim

               Zhytu

            në kanalin tjetër

            Pishina sapo e lyer me gjalpë

          Ku është Marakeshi

               Përposh ujëvarave

                        Stuhi e tërbuar

Ku të egërit bien

            në pasditen e vonshme

Përbindësha ritmi

            E ke lënë

                Asgjënë tënde

            të garojë me

                Heshtjen

Shpresoj se ke dalë

               Duke buzëqeshur

            Si fëmijë

Në tepricën e freskët

            të një ëndërreje

            Njeri engjëll

me Gjarpërinj që luftojnë

            për shuplakat

                        dhe gishtat e tij

            Më në fund përvetësuan

            Këtë shpirt

                        Zemërbardhë

            Ofelia

            Shkon, e mbështjellur

                 me mëndafsh

            Ëndërr

              e zbehur

            Dëshmitar

             i marrë i ngulfatur

Dërrasa për not, zhytja

            Pishina

      Ti ishe luftëtar

    muzë e atllastë myshku

      Ti ishe diell

            i zbërdhulët

        për pasdite televizive

              zhabat

       mbeturina të njollës së verdhë

Shih tash se ku të ka shpier

            kjo

         në qiellin e tultë

         me kanibalë

               dhe çifutë

            Kopshtarri

                 gjeti

trupin, e pafrenuar, Notonte

            Kufomë fatbardhe

Ç’është kjo gjë e zbehtë e gjelbër

          Nga e cila je punuar

  Shpon bira në lëkurën e

            Perëndeshës

            A do të kundërmojë ai

Derisa bartet kah qielli

            Nëpër hollet

                e muzikës

            S’ka gjasa.

Rekuiem për të rëndën

            Atë buzëqeshje

Atë ngërdheshje satiri

Ka kërcyer përpjetë

            në tulinë

AKTORËT DHE MIQTË

Aktorët duhet t’na bëjnë të mendojmë

se janë të vërtetë

Miqtë tanë s’duhet

t’na bëjnë të mendojmë se ne po aktrojmë

Ata janë, megjithatë, të ngadaltë në

Kohë

Fjalët e mia të egra

rrëshqasin në fuzion

dhe rrezikojnë të humbin

pikëmbështetjen

Pra o i huaj, jij akoma

më i egër

Provoji Bjejshkët

Përktheu: Fadil Bajraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.