Poezi

Amir Barak

DIKUSH E DOGJI AMERIKËN

Po thonë janë disa terroristë, disa

           barbarë

                            A Rabë, në

            Afganistan

Nuk ishin terroristët tanë amerikanë

Nuk ishin as Klani e as Kokërruarit

Ose ata që hedhin në erë Kishat e

zezakëve, ose që na reinkarnojnë në Radhën e Vdekjes

Nuk ishte Trent Lott

Ose David Duke ose Giuliani

Ose Schundler, Helms në pension

Nuk ishte

gonorrea në kostum

as sëmundjet e çarçafëve të bardhë

Që kanë mbytur zezakët

E terrorizuar arsyen dhe urtësinë

Shumicën e njerëzimit, siç kanë qejf të thonë

Po thonë (kush po thotë? Kujt po i thonë

Kush po i paguan

Kush po flet dokrra

Kush po maskohet

Kush kishte robër

Kush përfitoi dollarë nga Dollarët

Kush u trashë nga plantacionet

Kush i gjenocidoi Indianët

Dhe u përpoq të zhdukë kombin e Zi

Kush jeton në Wall Street

            Plantacioni i parë

Kush t’i vjelë të mirat

Kush ta dhunon nënën

Kush ta linçoi babën

Kush e ka katranin, kush i ka puplat

Kush i kishte shkrepësat, kush ndizte zjarret

Kush vriste e paguante

Kush përbetohet në Zot e mbetet Djall

Kush është gjithmonë më i madhi

Kush është më i miri

Kujt i ngjan Jezusi

Kush krijoi çdo gjë

Kush është më i mençuri

Kush është më i madhi

Kush është më i pasuri

Kush thotë se jeni të shëmtuar e për vete thonë se janë më të bukurit

Kush e përcakton artin

Kush e përcakton shkencën

Kush i prodhoi bombat

Kush i prodhoi armët

Kush i bleu skllavët, e kush i shiti

Kush ua dha emrat

Kush thotë se Dahmer s’ka qenë i krisur

         Kush/  Kush /  Kush/

Kush e vodhi Porto-Rikon

Kush i vodhi Indiet, Filipinet, Manhattanin

            Australinë & Hebridet

Kush ua detyroi opiumin kinezëve

Kush i posedon ato ndërtesa

Kush i ka paratë

Kush kujton se jeni qesharak

Kush ju ka mbyllur

Kush i posedon letrat

Kush i posedonte anijet e robërve

Kush e udhëheq ushtrinë

Kush është president i falsifikuar

Kush është sundimtar

Kush është bankier

                   Kush/ Kush/ Kush/   

Kush e posedon minierën

Kush ta prish mendjen

Kush e ka bukën

Kush ka nevojë për paqe

Kush ta merrë mendja se kanevojë për luftë

Kush e ka naftën

Kush s’mundohet fare

Kush e ka tokën

Kush nuk është zezak

Kush është aq i madh e nuk është zezak

Kush e posedon këtë qytet

Kush e posedon ajrin

Kush e posedon ujin

Kush ta posedon banesën

Kush grabit e plaçkit e mashtron e vranë

         e i shndërron rrenat në të vërteta

Kush të quan i pagdhendur

Kush jeton në shtëpinë më të madhe

Kush i bënë krimet më të mëdha

Kush shkon në pushim kur t’i çohet

Kush i vrau shumicën e zezakëve

Kush i vrau shumicën e hebrejve

Kush i vrau shumicën e Italianëve

Kush i vrau shumicën e irlandezëve

Kush i vrau shumicën e afrikanëve

Kush i vrau shumicën e japonezëve

Kush i vrau shumicën e latinosëve

            Kush/Kush/Kush

Kush e posedon oqeanin

Kush i ka aeroplanët

Kush i ka qendrat tregtare

Kush e ka televizionin

Kush e ka radion

Kush e posedon atë që as dihet që e posedon

Kush i posedon pronarët që s’janë pronarë të vërtetë

Kush i posedon periferitë

Kush i thithë qytetet

Kush i bën ligjet

Kush e bëri Bushin president

Kush beson se flamuri i konfederatës duhet të valojë

Kush flet mbi demokracinë e gënjen

Kush është Bishë në Zbulesë

Kush është 666

Kush e ka ditur e kush ka vendosur të

            kryqëzohet Jezusi

Kush është Djall në anën e vërtetë

Kush u pasurua nga gjenocidi armenian

Kush është terroristi më i madh

Kush e ndryshoi biblën

Kush i vrau shumicën e njerëzve

Kush i bënë të këqijat më të mëdha

Kush s’çan kokën fare për mbijetesë

Kush i ka kolonitë

Kush e vodhi shumicën e tokës

Kush e sundon botën

Kush thotë për vete se janë të mirë e bëjnë sall poshtërsira

Kush është xhelati më i madh

            Kush/Kush/Kush    

Kush e ka naftënl

Kush do edhe më shumë naftë

Kush të ka thenë se ç’duhet menduar e më vonë e të ka dalë rrenë e kulluar

  Kush/ Kush/

Kush e financoi Bin Ladenin, mbase Satani

Kush e paguan CIA,

Kush e ka ditur se do të eksplodojë bomba

Kush e ka ditur se përse terroristët

            Mësuan të fluturojnë në Floridë, San Diego

Kush e di pse Pesë izraelitë filmonin eksplodimin

            dhe bënin sehir

Kush ka nevojë ta përdorë fosilin për lëndë djegëse

kur dielli askund nuk e ka ndërmend të shkojë

Kush bënë karta kredie

Kush lirohet nga tatimi

Kush e braktisi Konferencën

     Kundër Racizmit

Kush e vrau Malcolmin, Kennedyn & Vëllain e tij

Kush e vrau Dr Kingun, Kush do ta donte një gjë të tillë?

            A kanë fare lidhmërie me vrasjen e Lincolnit?

Kush e pushtoi Granadanë

Kush fitoi para nga aparteidi

Kush i mbanë irlandezët koloni

Kush e përmbysi Kilin e më vonë edhe Nikaraguan

Kush e vrau David Sibekon, Chris Hanin,

      të njëtit që vranë Bikon, Cabralin,

         Nerudan, Allenden, Che Guevaran, Sandinon,

Kush e vrau Kabilan, bash ata që vranë Lumumban, Mondlanen, Betty Shabazzin, Die,

Princeshën Di!, Ralph Featherstonein, Little Bobbyn

Kush e burgosi Mandelan, Dhoruban, Geronimon,         

Assatan, Mumian,Garveyn, Dashiell Hammettin, Alphaeus Huttonin

Kush e vrau Huey Newtonin, Fred Hamptonin,              

      Medgar Eversin, Mikey Smithin, Walter Rodneyn,

A ishin të njëjtit që u përpoqën ta helmojnë Fidelin

Kush orvatej t’i mbante vietnamezët të Shtypur

Kush ia vuri çmimin kokës së Leninit

Kush i futi çifutët në furra,

       e kush u ndihmoi ta bënin këtë

Kush tha së “Pari Amerika”

          dhe i ndreqën yjtë e verdhë

Kush e vrau Rosa Luxembourgun, Liebnecktin

Kush i vrau Rosenbergët

            Dhe i ngriu të gjithë njerëzit e mirë,

            torturoi, vrau, zhduki

Kush u pasurua nga Algjeria, Libia, Haiti,

            Irani, Iraku, Saudi, Kuvajti, Libani,

            Siria, Egjypti, Jordani, Palestina, 

Kush ua preu duart njerëzve në Kongo

Kush e shpiki Aids Kush futi mikrobe

            në batanijet e Indianëve

Kush e sajoi “Gjurmën e Lotëve”

Kush e dogji Maine

 & ia nisi Luftës Spanjollo Amerikane

Kush e ktheu Sharonin në Pushtet

Kush e mbështeste Batistan, Hitlerin, Bilbon,

        Chiang kai Chekun

Kush vendosi që Affirmative Action duhet të kalojë

    Reconstruction, The New Deal, The New   

    Frontier, The Great Society,

Kush e bënë punën e Tom Ass Clarencet

Kush del nga goja e Colon’sit

Kush e di se çfarë lloji i Skeezas është Condoleeza

Kush e paguan Connellyn për të qenë zezak drunak

Kush ia jepë Çmimin e Gjeniut Homo Locus          

         Subsidere

Kush e përmbysi Nkrumahun, Bishopin,

Kush e helmoi Robesonin,

          kush u orvat ta fus në Burg DuBoisin

Kush deshi ta vë në kurth Rap Jamil al Amin, Kush shpifi

kundër Rosenbergëve, Garveyt, Djelmoshave Scottsboro,

      The Hollywood Ten

Kush ia futi Flakën Reichstagut

Kush e ka ditur se World Trade Center do të bombardohet

Kush ua ka thënë  4000 punëtorëve izraelitë të Kullave Binjake

            Të qëndrojnë në shtëpi bash atë ditë

Pse s’përzihej Sharoni

Kush,Kush, Kush/

                           eksplodimi i Hutit thotë gazeta

fytyra e djallit mund të shihej

Kush fiton para nga lufta

Kush fiton para nga frika e rrenat

Kush e do botën kështu siç është

Kush do që bota të sundohet nga imperializmi dhe shtypja kombëtare e terrori,

     dhuna, uria e skamja.

Kush është sundimtar i Ferrit?

Kush është më i fuqishmil

Kush njehë njeri që ka parë

ndonjëherë Zotin?

Megjithatë të gjithë e kanë parë

Djallin

Si një Hut që eksplodon

Në jetën tënde në trurin tënd në veten tënde

Si një Hut që e njeh djallin

Gjithë natën e lume, gjithë ditën e lume nëse dëgjon, Si Hut

Që eksplodon në zjarr. Dëgjojmë këtë pyetje si shtrohet

Në flakë të tmerrshme si fishkëllimë e qenit të krisur

Si vjellje acidi e zjarrit të Ferrit

Kush dhe Kush dhe Kush kush kush

      Kuuuush e Kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuush!

Përktheu: Fadil Bajraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.