POEZI

Arjola ZADRIMA

GRATË

A i keni pa ndonjiherë gratë në sy?

Mrenda pupilave të zvogelueme

prej dhimbës,

ndër qerpikë të hollë,

në të bardhën e ngjyeme me qiell?

Çka keni mendue me gjetë aty?

Aty ku perënditë gjunjezohen,

edhe fortesat ma të nalta

dorëzohen lehtë?

Aty ku ka qiell flakërues andrrash,

Ku gjen pasqyra të kjarta,

tallaze t’ashpra,

a det të qetë,

lumenj të rrëmbyem

që shkulin rranjë të egra prej viteve.

A e keni mendu ndonjiherë

se mrenda atyne syve

ka

edhe jetë?!

ATIJ

Unë nuk e di

ç’pamje merr ftyra e tij

kur fle i qetë,

por mbyll sytë

dhe imagjinoj një livadh me lavandë

në perëndim kur dielli

i jep nuancë dashunie

qiellit…

dhe aroma hapërdahet tuj dehë shpirtin.

Atëherë mbushem me frymë.

***

Kam frikë me të dashtë

ti vjedh prej meje arsyen, qetësinë

e s’guxoj,

kam frikë me të ndeshë diku

në ndonjë hap,

mendimet m’i fryjnë zemrës

e shkojmë larg,

pllambë për pllambë

si zemra mbi zemër, 

s’guxoj,

kam frikë me t’pa ngultas n’sy,

drue se gjehesh aty,

i brishtë, i heshtun, i dehun,

s’guxoj,

kam frikë mrenda vedit me të kërku,

edhe në terr ba me ma grish shpirtin

je ti, thellë, thellë në mu

o dashni e pa thanun,

s’guxoj me ta rrëfy

çka andrroj

këto net që shkojnë

pa Ty…

KËTË VIT

Këtë vit mësova

se zemra thyhet,

në copëza të vogla

dhe sado i ngjitë nuk e bajnë të gjithën.

Këtë vit mësova të kem durim,

Të çirrem në vetvete,

Të shoh shpirtin në pasqyrë.

Këtë vit mësova se njerëzit vetëm hijen

e kanë të gjatë.

Dhe fjalën e thonë ashtu siç ju vjen.

Këtë vit mësova me qenë e vërtetë,

me ikë prej stuhive

me u largu prej njerëzve të rremë.

Këtë vit mësova se me qenë gru e mrekullueshme

duhet të jesh si unë.

Këtë vit mësova me gjet guximin dhe sfidave me ju shku në fund.

Këtë vit kuptova se jeta ka disa rrugëtime

që duhet t’i përshkosh

e vetme.

Nëpër terr, a nëpër dritë

tuj u rrëzu e tuj u ngritë

a tuj qa.

Se gratë qajnë

britin aq fort sa të dhemb shpirti

prej gjamës tyne.

Gratë heshtin e me qerpik të vrasin

nëse i prek.

Se gratë ja dalin

zgjohen,

çohen,

gëzojnë edhe falin

veç me u ndje lehtë.

Këtë vit kam mësu

me kenë

me gëzu

me qeshë e me flakëru.

Këtë vit kam mësu me jetu

ani edhe tuj kenë

Grue!

ME FALË

Duhet me i falë njerëzit

mrenda nesh

mandej jashtë nesh.

Përbotshëm a përjetshëm, sido kjofshin,

duhet me falë edhe vedin,

tuj ba paqe në shpirt

e tuj hapë kufijtë në zemër.

Duhet në mramje vonë

me mbyllë sytë e qetë

që të nesërmen me u zgju dikush tjetër.

Me falë duhet!

NETËVE KUR RIGON SHI

Netëve kur rigon shi,

e askush nuk flet,

asgja nuk ndihet

vetëm sonata e butë e pikave të brishta

në xhama të avullt dritare.

Po të ishe këtu

do m’i kishe mbulu supet,

sa herë mbart male të thepisun,

por gjithsesi dimni fryn,

e prej borës në borë

pushon veç një mendim.

Shoh përtej

dritat, ngjyrat, koha

gjithçka rend drejt fundit,

edhe kjo melankoli

që m’i veshë sytë

ka me shkue.

Ti e din,

jam shumë krenare me të kërku,

ndaj po e la me u largue

edhe këtë natë të lagësht

tuj e përtypë një “të du”

si bulëz e heshtun shiu.

Po e la, po e la me shku

Edhe atë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.