Poezi: Lulzim HAZIRI

SHIU Е SOLLI VJESHTËN DHE U HESHT

Shiu е solli vjeshtën dhe u hesht
Si një kamerier bakshishin kur e pret


Toka u trand gjatë nga një bubullimë
Rrufeja nuk u pa, ende është Ditë


Veç qeni si një shpirt kur del

Nga frika zgurdulloi sytë

Shiu е solli vjeshtën dhe u hesht
Kujtimet u prehën gjetheve me pak klorofil


Piklat e shajnisë nga dielli u avulluan sakaq
Si fytyra të dashura kur shkrihen në turmë.

Sorrat m’i hedhin arrat e veseve nën strehë

Ollugjet i bëjnë udhë verës së ngecur në gjethe

Macja me gjuhë prajshëm lan veten mbi mur

Si kjo vjeshtë që zverdh me durim çdo dru

Shiu e solli vjeshtën dhe u hesht

Mbylle derën…bërtet plaka e legjendave

Tek rendit drutë me gunga si gishtat e saj

Në ahurin e frikës nga dimri i gjatë

Vjeshta nuk është stinë, po kumt

Me një frymë të ftohtë na pëshpërit në vesh

Kthemni nga dollapët ku më fshehët në verë

Tash e tutje le t’ju zgjas zhveshja, ka më shumë vlerë

ËSHTË VJESHTË…

(Lindita Ahmetit, poete)

Pikojnë gjethet e manjolës në këtë vjeshtë

Siç bien engjëjt e plakur me fjet

Prajshëm palosen mbi barin jeshil

Mbulojnë njëra tjetrën shpina mos u mërdhij

Pastaj fryn një erë nga gjumi i zgjon

Se vijnë engjëj tjerë të zverdhur verem

Si t’pikur nga qielli luhaten me nge

Shtrihen përmbi tokë dergjës i bëjnë vend

Është vjeshtë …

GOSTIVARI QYTET PA KUMBARË

Gjithçka filloi të mbahet mend
Kur ta sajuan emrin
Pa ditur i pari kush ta tha
Secili nga një legjendë ta la


Me buzëqeshje krejtve u jep të drejtë
Pa qenë për njërin nënë e tjetrin njerkë.

U shtrive aq sa malet të lanë
Njëri i Lartë, tjetri i Thatë
Njëri i blertë, tjetri i sertë
Por kur vjen dimri, të dy bëhen një
Me kësula të bardha në kokë.

Mbi këtë fushë të blertë pikëllimi
E mbetur djerr, jo për ujë po për krah
Vardari për mjedisi të rrjedh vërdallë
I vizatuar si me një dorë fëmiju n’janar
Ujë që më parë mbush vrima urithi
Se rrënjë groshe, drithi apo misri
Që mbi ty rriten pa i prek dielli.

E njohe botën para se me të njohë
Sot kot kërkon hartave emrin që e ke një
Ata që të deshën, që lanë emër e nam
Nuk i gjen në emra rrugësh, askush nuk i pa
Do të ishin harruar po t’mos ishte era
Sa herë që fryen si polen ua sjell
Për të mbi mbi kopshtin e ndërgjegjes.

Ti emrin e ke mikpritje
Pret e përcjell në heshtje
Miq, ushtri, barbarë, shkrimtarë
Luftëtarë, kronikanë, vallëzuese apo tuxhar
Të gjithëve u bën vend në han

Që thonë se e ngriti një gocë nga Tivari
Aq mirë i gostit, sa më këmbët s’ua lan
Ua qet atë që s’e ke, atë që e hanë
Dhe largohesh qetë, strukesh në një skaj
…krenar e i shkathët si emrin që e mba!

MACET E HALEPIT

Macet e Halepit u shurdhuan një nga një

Dhe shurdhohen për çdo ditë rishtaz

Nga shpërthimet që i gjenin strofullave

Tek ëndërronin lëmshat shumëngjyrëshe

Të derdhur mbi qilimin me xhufka


Sa herë që shurdhohen

U ikin shpijarët me një bohçe tesha mbi shpinë

U mbetet vetëm shqisa e nuhatjes

Dhe sytë që s’duan të shohin strofullat

Dhe rrugët për tek konservat e hedhura bosh

Të ushtarëve që flasin gjuhë që s’i kuptojnë

Siç nuk i kuptojnë gjuhët në konserva

Arabisht, rusisht, anglisht, sërish arabisht…

Halepi, kjo gërmadhë konservash e predhash

Gërmadhë gjuhësh të gjalla e njerëzve të vdekur


Macet e Halepit jo që s’dinë të flasin

Të kërkojnë bukë, të kërkojnë të jenë mace Kosove

Po ato janë shurdhuar

Nuk e dëgjojnë klithjen e tyre

Lere më t’i dëgjojnë

Të huajt

Që hyjnë e dalin me bujë aty


U mbetet të enden mbi gërmadha si hije

Të ecin hijeve të Halepit të UNESCO-s

Shatërvanëve që s’janë shatërvanë

Shesheve që s’janë më sheshe

As rrugët që s’janë më rrugë

As xhamitë s’janë më xhami

Myezinët ikën të shurdhuar

S’e dëgjonin më zërin e tyre

Apo i shurdhoi zhurma

Ajo zhurmë që ua prishi strofullat


Dëgjohen vetëm pëshpërimat, bisedat, këngët e sharjet

Të krejt gjuhëve të botës

Si në Kullën e Babilonisë

Gjuhë që i shurdhuan macet e Halepit


U mbeti vetëm instinkti për të mbijetuar

Dhe për të gjetur ndonjë strofull për një sy gjumë

Kur nata shtrihet e i mbulon si qiell me yje

Qiell që ia prishin rendin ca që duken si yje

E janë satelitë, aeroplanë ushtarak apo xixëllonja të harruara

Macet e Halepit që mund të duken edhe si fëmijë

Qëllon të gdhihen edhe mbi një shtyllë

Që dikur ishte një muze arkeologjik

Nga ku u shfaqet muzgu i Halepit

Kjo se pi e pluhuri e shprese të vdekur

Kjo klithmë që bota s’e dëgjon

Gdhihen të lumtura se dëgjojnë sërish

Të bindura se mjaullimën do t’ua dëgjojnë ushtarët

Hoxhallarët, humanitarët, doktorët e magnatët…

Kjo u zgjat sa një ëndërr e fluturës

Sa një flurudhë granate për tek strofulli i tyre


Macet e Halepit shurdhohen një nga një

Disa nga shpërthimet

Të tjerat nga heshtja…

Leave a Reply

Your email address will not be published.