HAPJA E NJË RRUGE DREJT SHTËPISË SIME

Ibrahim Nasrallah, shkrimtar palestinez

Çdo periudhë në jetën tonë ka pyetjet e veta, vetëdijen dhe kuptimet e veta. Jeta që jetojmë dhe pyetjet që kemi kur jemi në të njëzetat, janë të ndryshme nga ato që kemi kur jemi në të tridhjetat, të dyzetat ose të gjashtëdhjetat

Bisedoi: Shereen MALHERBE

Shkrimtari, artisti dhe fotografi, Ibrahim Nasrallah, u lindi në vitin 1954 nga prindër palestinezë, të cilët u shpërngulën nga toka e tyre në vitin 1948. Është autori i katërmbëdhjetë përmbledhjeve me poezi dhe njëzet e katër romaneve. Romani i tij “Prairies of Fever” u rendit nga The Guardian si një nga dhjetë romanet më të rëndësishme të shkruara për botën arabe. Ndër shumë çmime të tjera për veprën e tij, ai është nderuar me Çmimin Jerusalem për Kulturë dhe Kreativitet (2012), Çmimin Booker për romanin arab (2018) dhe Çmimin Palestinë (2022). Veprat e tij janë përkthyer në shumë gjuhë.

SHEREEN MALHERBE: Misioni i Fondacionit “Çmimi Palestinë” është që të ruajë, mbrojë dhe promovojë ëndrrat dhe arritjet palestineze. Si u ndjetë kur u njoftuat si jeni laureat i Çmimit Palestinë për letërsinë në vitin 2022?

IBRAHIM NASRALLAH: Jam i privilegjuar të jem shkrimtari i dytë në fushën e letërsisë pas poetes, kritikës dhe përkthyeses së njohur Dr. Salma Khadra Jayyusi. Ky çmim specifik vjen nga një institucion i pavarur që mban emrin Palestinë, që është i rëndësishëm për mua. Ai menaxhohet nga një ekip profesionistësh të kalibrit të lartë nga e gjithë bota, të cilët zgjedhin laureatin sipas një standardi të lartë kriteresh, të ngjashme me atë që do të prisnit nga çmimet prestigjioze ndërkombëtare.

MALHERBE: Sa e rëndësishme është letërsia për sa i përket kapjes së të shkuarës, së tashmes dhe të ardhmes së Palestinës?

NASRALLAH: Për palestinezët, letërsia është pjesë e aktit të tyre të ekzistencës; ekzistenca në bukuri, në aftësinë për ta dashur këtë botë ku jetojmë dhe në mbrojtjen e njerëzve të saj. Është përpjekje palestineze për të marrë pjesë në bukurinë letrare të botës dhe të krijuar nga njeriu. Në një farë mënyre, ne palestinezët i themi faleminderit çdo kulture dhe shkrimtari që na ofroi gëzimin e leximit të librave të mirë, libra që na e pasuruan shpirtin me shpresa, ide dhe arritje artistike. Unë mendoj se ne shkruajmë sepse e duam vërtet botën dhe sepse jemi besnikë ndaj vlerave të mëdha të botës. Në nivel kombëtar, besoj se letërsia dhe arti palestinez ishin dhe vazhdojnë të jenë përgjegjës për riformësimin e identitetit palestinez pas Nakbahes (Nakbah, arabisht: “katastrofa” ose “kataklizma”, e njohur gjithashtu si katastrofa palestineze, ose shkatërrimi i shoqërisë dhe atdheut palestinez në vitin 1948, dhe zhvendosja e përhershme e shumicës së arabëve palestinezë. Termi përdoret për të përshkruar si ngjarjet e vitit 1948 ashtu edhe pushtimin e vazhdueshëm të palestinezëve në territoret palestineze, bregun perëndimor të pushtuar dhe Rripin e Gazës, si dhe përndjekjen dhe zhvendosjen e tyre në territoret palestineze dhe në kampet e refugjatëve palestinezë në të gjithë vendin) në vitin 1948. Për palestinezët, letërsia e tyre është një libër tjetër i shenjtë së bashku me libra të tjerë të shenjtë që ata besojnë. Letërsia e tyre ishte në gjendje ta transportonte popullin palestinez nga dëshpërimi në shpresë dhe nga humbja në veprim. Megjithëse letërsia moderne palestineze lindi në kufizim (në robëri), ajo e përqafoi lirinë dhe e mbrojti atë. Më kujtohet se në vitet 1970, një nga poezitë e mia të para iu kushtua Stephen Biko, aktivistit të Afrikës së Jugut kundër aparteidit, i cili u vra në paraburgim. Dhe romani im i parë ishte një sagë empatie me popullin saudit, me të cilin jetova, pasi pashë jetën sfiduese që ata jetuan në Arabinë Saudite. Megjithëse një vend i pasur me naftë atëherë, njerëzit e tij vuanin nga varfëria e rëndë dhe sëmundjet kërcënuese për jetën si malaria dhe tuberkulozi. Mendimi im është se përvoja ime tregon se kam shkruar për vuajtjet e njerëzve të tjerë përpara se të shkruaja për të miat! Unë mendoj se ndjeshmëria e vërtetë mund të realizohet vetëm nëse dikush është në gjendje t’i shohë vuajtjet e të tjerëve përmes thjerrëzave të vuajtjes së tij, ose përndryshe vuajtja e dikujt konsiderohet e verbër.

MALHERBE: Po në lidhje me të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen e Palestinës?

NASRALLAH: Çështja thelbësore palestineze është një luftë midis ekzistencës dhe fshirjes. Ka nga ata që duan t’u mohojnë palestinezëve ekzistencën e tyre, duke i dëbuar nga atdheu i tyre; gjatë dhe pas Nakbahes, më shumë se pesëqind qytete dhe fshatra palestineze u fshinë nga harta. Në këto toka u ndërtuan parqe të reja, qendra tregtare dhe parkingje. Fshirja ndikoi në emrat palestinezë: emra tokash, fshatrash, qytetesh, zona arkeologjike etj., dhe këtyre vendeve iu dhanë emra të rinj! Fshirja është përgjegjëse për mohimin e të drejtës së palestinezit për shtëpinë në të cilën ai/ajo ka lindur dhe në të cilën kanë lindur dhe jetuar për breza të tërë gjyshi, babai i këtij palestinezi dhe e gjithë familja e tij/saj! Në të vërtetë, ka përpjekje për të fshirë kujtimin e palestinezit për atdheun e tij/saj, si dhe kujtimin e fëmijëve të tij/saj! Gjashtë milionë palestinezët në mërgim nuk ranë nga qielli! Ata ishin në tokë – tokën e tyre – por u detyruan të enden në vende të tjera si të huaj në kampet e refugjatëve. Është një histori që vazhdon prej shtatëdhjetë e pesë vjetësh dhe letërsia jonë ka të bëjë me këtë të shkuar e me këtë të tashme, një e tashme që dita-ditës po bëhet më agresive; një dhuratë ku forcat pushtuese vrasin fëmijët tanë çdo mëngjes; një okupim që Kombet e Bashkuara e përshkruan si një regjim aparteidi. Si shkrimtar, me tekstet tuaja letrare ju mund të mbroni dhe përshkruani të shkuarën, të tashmen dhe të ardhmen, edhe nëse jeni duke shkruar një romancë. Kjo është ajo që bëra në romanin tim të fundit, i cili bazohet në autobiografinë time. Është një histori dashurie për dashurinë në mërgim, por në të njëjtën kohë ka të bëjë me të kaluarën që ka jetuar nëna ime, të tashmen që jetoj unë dhe të ardhmen ku do të jetojnë fëmijët dhe nipërit e mi. Shkrimtarët palestinezë janë të bllokuar në një ekzistencë të rrethuar dhe ne duhet të themi me zë të lartë duke përdorur të gjitha mjetet në dispozicion se jemi gjallë, se jemi të bukur, se e duam jetën dhe se nuk qëndrojmë me Palestinën sepse jemi palestinezë, por sepse ajo është një provë e përditshme për ndërgjegjen e botës. Shkrimi ynë është e gjitha kjo, është gjithashtu përpjekja jonë për të krijuar një kujtesë të gjallë, për të rindërtuar jetën e kaluar, në mënyrë që brezat që nuk patën mundësi ta jetojnë atë të kaluar, ta jetojnë atë. Mbi të gjitha, shkrimi ynë ka për qëllim që ne të zotërojmë historitë tona, sepse nëse nuk e shkruajmë historinë tonë, ajo bëhet pronë e armiqve tanë.

MALHERBE: Më parë keni qenë gazetar. Pse zgjodhët romanet dhe poezinë si mjetin tuaj të zgjedhjes mbi format e tjera të shkrimit?

NASRALLAH: Para se të punoja në gazetari, unë isha mësues shkolle dhe punova për dy vjet në një zonë të shkretë në Arabinë Saudite. Kjo ishte një nga përvojat më të vështira në jetën time – më duhej të shkoja atje sepse nuk kishte punë në Jordani ku jetoja dhe më duhej të filloja të fitoja jetesën për të mbajtur veten dhe familjen time, të cilët jetonin në varfëri në një kamp refugjatësh palestinez. Ishte një vend i largët, i shkretë ku nuk kishte asgjë. Nuk kishte rrugë, nuk kishte rrymë, madje as një godinë shkolle për shkollën ku mësoja. Për pak sa nuk vdiqa për shkak të një infeksioni të malaries, i cili mori jetën e shumë prej nxënësver të mi të rinj dhe kolegëve mësues, meqë ra fjala. Pas kësaj kuptova se ky dëbim ishte i patolerueshëm. Vendosa se prioriteti në jetën time duhet të jetë shkrimi im, kështu që pas dy vitesh u ktheva në Aman. Në atë kohë nuk e kisha luksin të zgjidhja dhe nuk mund të gjeja një punë mësuesi, ndaj pranova atë që më ofruan: një punë në gazetari. Për tetëmbëdhjetë vitet e ardhshme vazhdova të punoja si gazetar, por për mua kjo ishte vetëm një karrierë; Përkushtimi im kryesor mbeti për letërsinë. Në fakt, zgjedhja e shkrimit si një rrugë jete nuk ishte një vendim që e mora në një pikë specifike. Fillova të shkruaj që në moshën katërmbëdhjetë vjeç. Shkrova poezi dhe romane dhe nuk u ndala kurrë. Në adoleshencë kisha një ëndërr të mësoja muzikë dhe të luaja një instrument, por kjo ishte e paarritshme duke pasur parasysh varfërinë time familjare, kështu që vazhdova të shkruaj. Unë gjithashtu pikturova dhe u bëra fotograf dhe pata katër ekspozita fotografike. Shkrova këngë dhe kompozova muzikë për disa këngë dhe shkrova dy libra me kritikë filmi. Kam një pasion të madh për të gjitha llojet e artit. Fusha të ndryshme të artit i konsideroj si degë të shkrimit tim letrar. Megjithatë, shkrimi i poezisë dhe i romaneve mbeti projekti kryesor në jetën time dhe për hir të saj bëra shumë sakrifica.

MALHERBE: Ju keni krijuar katërmbëdhjetë vëllime me poezi dhe njëzet e katër romane, duke përfshirë projektin tuaj të tetë romaneve që mbulojnë 250 vjet të historisë moderne palestineze. Çfarë ju motivon që të krijoni vazhdimisht letërsi?

NASRALLAH: Mendoj se fuqia e jetës në mua është shtysa kryesore për shkrimin tim – ndoshta është përqafimi im i jetës dhe këmbëngulja ime për ta jetuar jetën ashtu siç duhet. Në çdo moment të jetës sime, në një mënyrë ose në një tjetër, po luftoja me një lloj vdekjeje, qoftë kjo një vdekje personale apo vdekja e popullit tim. Kudo që kalova apo qëndrova, nuk dua të thuhet se Ibrahimi vdiq këtu; Dua të thuhet se këtu ka jetuar Ibrahimi! Dhe çfarë prove më të mirë se që unë të jetoj është shkrimi im? E kuptova se kjo është ajo që mund të bëj dhe gjithashtu kuptova se nuk mjafton të thuhet se ai ka jetuar “këtu”; Dua të thuhet se ai ka jetuar “atje”. Atje në atë atdhe, të cilin nuk e pa, në vendin nga i kishin dëbuar prindërit dhe në kohën kur ai nuk kishte lindur ende.

Ndërsa shkruaja librin tim “Fenerët e mbretit të Galilesë”, një roman që rrëfen ngjarjet historike që ndodhën në Palestinë në shekullin e tetëmbëdhjetë, ndjeva se jetoja atje. Mund të betohem se kam jetuar atje dhe se tetëdhjetë e pesë vitet e treguara në libër janë vite që kam jetuar. Isha pesëdhjetë e shtatë vjeç kur mbarova së shkruari librin, por kisha jetuar 139 vjet. Unë me të vërtetë, me gjithë zemër e jetova jetën që jetonin njerëzit në atë kohë në zonën midis Tiberiadës dhe Detit të Akrës. Kjo ndodhi me mua në çdo roman dhe në çdo përmbledhje poetike që kam shkruar, kështu që mund t’ju them me siguri se tani jam më shumë se një mijë vjeç!

Besoj se për shumë shkrimtarë, shtysa kryesore për të shkruar është që shkrimtari të mbetet vigjilent dhe i mahnitur, të mos plaket në pikëpamjet e tij ndaj botës, jetës, lirisë dhe letërsisë. Për këtë qëllim, zgjedh qëllimisht titullin e romanit/biografisë sime të fundit të jetë “Fëmijëria ime e deritanishme”. Në një farë mënyre ky libër e kapërcen momentin e lindjes së tij në të kaluarën dhe të ardhmen. Për mua çdo shkrim krijues ka logjikën e vet që shkon përtej momentit kur lind teksti; është disi si një makinë kohe – ndërsa i vendosni mendimet tuaja në letër, do të ktheheni në të kaluarën për të kërkuar rrënjët e këtyre mendimeve dhe ndjenjave, dhe më pas ktheheni nga e kaluara dhe shkoni përpara në të ardhmen, duke u përpjekur të kuptoni sesi gjërat do të dalin. Në këtë libër, të dyjat, edhe e kaluara edhe e ardhmja janë Palestina. Palestina ka vuajtur nga shumë epidemi, për fat të keq, dhe nuk është rastësi që epidemia e Covid është filli që lidh ngjarjet e romanit nga fillimi në fund. Ajo që po ndodh në botë, ajo që po ndodh me palestinezët, është një provë e shkrimit tonë. Të shkruarit në këtë kuptim është një përpjekje për të thënë diçka, kështu që nuk do të thuhet vite më vonë, duke cituar shkrimtarin e madh gjerman Bertolt Brecht, “pse poetët, shkrimtarët dhe artistët heshtën”. Është kritike që intelektualët të flasin – kjo është një provë e vazhdueshme e vigjilencës dhe e ndërgjegjes sonë. Të shkruarit bëhet përpjekja e shkrimtarit për të thënë, duke soditur ekzistencën njerëzore përmes personazheve të romaneve dhe poezive të tij: Unë jam njeri. Për më tepër, ndjej se përgjegjësia ime në të shkruar nuk është vetëm ndaj njerëzve, por edhe ndaj planetit tonë, i vetmi vend ku ne si njerëz kemi për të jetuar! Më kanë pyetur vazhdimisht pse kafshët janë të pranishme si personazhe kyç në të gjitha veprat e mia. Ka kuaj, zogj, ujqër, qen dhe shumë krijesa të tjera. Unë i përgjigjem duke thënë, imagjinoni nëse këto qenie zhduken papritur nga toka, a do të vazhdonim ne njerëzit të ekzistojmë? Unë nuk mendoj kështu. Ndonëse jam i preokupuar të shkruaj për popullin tim dhe çështjen tonë, qëndroj i fortë edhe në mbrojtjen e kësaj bote. Është bota ime dhe Palestina dhe bota kanë të njëjtën rëndësi për mua.

MALHERBE: Si ka ndryshuar stili juaj ndër vite?

NASRALLAH: Çdo periudhë në jetën tonë ka pyetjet e veta, vetëdijen dhe kuptimet e veta. Jeta që jetojmë dhe pyetjet që kemi kur jemi në të njëzetat, janë të ndryshme nga ato që kemi kur jemi në të tridhjetat, të dyzetat ose të gjashtëdhjetat. Kuptimet ndryshojnë me kalimin e kohës, si kuptimi i jetës dhe vdekjes, dhe shumë nga mendimet tona ndryshojnë vazhdimisht dhe ndonjëherë në mënyrë drastike. Është e vërtetë që vlerat thelbësore të njerëzimit mbeten të pandryshuara, por pyetjet e dikujt rreth këtyre vlerave evoluojnë me kalimin e kohës për të qenë më të thella. Unë do të thosha se kjo është një prirje e përgjithshme për të gjithë njerëzit, por për shkrimtarët ka evolucione të tjera që ndikojnë në metodologjinë dhe teknikat e të shkruarit. Përvoja dhe sfondi kulturor i një shkrimtari, madje edhe çështjet për të cilat ai shkruan, kërkojnë zhvillimin e stileve dhe teknikave të reja të shkrimit për t’iu përshtatur më mirë temave në zhvillim. Një zhvillim i tillë nuk do të ishte i mundur nëse shkrimtari nuk do të merrej me mediume të tjera krijuese si kinemaja, teatri, vizatimi dhe fotografia. Në përvojën time, në fushën e poezisë, shkrimet e mia varionin nga poezia me gjatësi normale, te poezia shumë e shkurtër, te ajo epike. Edhe poezia që formon një libër të plotë dhe bazohet në një teknikë që përshkruan rrëfimin në një biografi, një libër historie ose arti si përmbledhja ime e fundit me poezi si opera, “Dashuria është e ligë (keqe)”. Të gjitha këto lloje të shkrimit të poezisë janë të ndryshme. Po kështu, dhe për shkak se romanet e mi eksplorojnë tema të ndryshme, unë shkrova romanin psikologjik postmodern, romanin historik, romanin social, ekzotik dhe romanin fantashkencë. Më duhej të isha inovativ në teknikë. Më pëlqen kjo sfidë; Më pëlqen libri që ju sfidon të krijoni stile të reja, të prekni një zonë të pazbuluar në mendjen tuaj, të jeni në gjendje të zhvilloheni si qenie njerëzore! Kjo aftësi për të qenë novator dhe për të diversifikuar përvojën e shkrimit ishte synimi im në të dy projektet e mia “Komedia Palestineze” dhe “Ballkonet”. Çdo projekt përbëhet nga disa romane dhe secili roman është unik në stilin e tij artistik, personazhet, kohën dhe vendin, dhe lexuesi mund të lexojë çdo libër pa pasur nevojë të lexojë pjesën tjetër të serisë. Për mua kjo qasje më lejoi të jem krijues pa ndjekur një formë të caktuar të shkrimit të romaneve në një trilogji ose kuartet.

MALHERBE: A mund të na tregoni për sfidat teknike me të cilat përballeni në krijimin e një vepre të re letrare?

NASRALLAH: Çdo periudhë ka sfida të ndryshme, sepse çdo vepër letrare është një botë më vete, siç ndryshojnë planetët! Për të vazhduar me atë metaforë, është e vërtetë që ne udhëtojmë në të gjithë planetët me anije kozmike, por çdo udhëtim ka nevojë për një anije kozmike të krijuar posaçërisht, të përshtatur për të akomoduar distancën, mjedisin në destinacionin tonë dhe objektivin tonë për udhëtimin. E nisi rrugëtimin tim të shkrimit, duke shkruar ide të reja që më vijnë në letër. Kjo rezulton në aktivizimin e disa skedarëve për disa libra të rinj në të njëjtën kohë. Unë jam duke menduar gjithmonë për këto ide fetale (embrionale) dhe sa herë që lind një zhvillim i ri për një nga këto romane, e shtoj atë në dosje. Ndjej se kam një bankë idesh, personazhesh dhe ngjarjesh; për mua koha midis shkëndijës së parë dhe shkrimit të librit nuk ishte kurrë më pak se pesë vjet. Hapi më i vështirë në të gjithë procesin është shkrimi i fjalisë së parë të librit të ri; është një terror i vërtetë! Gjithmonë përpiqem t’i shpëtoj këtij momenti, por sapo të filloj, nuk ndalem kurrë. Nuk kam pasur kurrë “bllokim shkrimtari” dhe mendoj se kjo është për shkak se nuk largohem nga të shkruarit sapo të filloj. Shkruaj çdo ditë pa bërë pushim fundjave apo ndonjë angazhim tjetër gjatë ditës. Shkruaj vetëm ditën, asnjëherë natën dhe vazhdoj kështu derisa të mbaroj librin. I vetmi luks që i lejoj vetes gjatë shkrimit, është të shoh çdo natë një film të ndryshëm nga kinemaja amerikane dhe botërore.

MALHERBE: Si ka ndikuar përvoja juaj e mërgimit dhe përkatësisë te ju dhe në punën tuaj?

NASRALLAH: Me të vërtetë ka formësuar jetën dhe përvojën time. Të jetosh në mërgim, do të thotë të jesh i pranishëm kundër vullnetit tënd në vendin ku nuk duhet të jesh. Megjithatë, ju refuzoni të jeni thjesht një person që kalon nëpër jetë dhe kalon nëpër vende pa lënë gjurmë. Ju nuk jeni një ngarkesë (mall) që kalon kufijtë. Ju refuzoni të jeni të varur. Ju duhet të ndërtoni veten dhe dëshironi të kontribuoni në ndërtimin e mërgimit tuaj. Më lejoni të them: ju duhet t’i qëndroni besnik mërgimit tuaj, aq sa besnik i jeni atdheut tuaj. Nuk është për t’u habitur që projekti im imagjinar u nda në dy gjysma, njëra me fokus jetën në mërgim që përfshin dhjetë romane (Ballkonet), dhe gjysma tjetër me fokus Palestinën, që përfshin katërmbëdhjetë romane (Komedia Palestineze). E njëjta gjë vlen edhe për poezitë e mia – siç e theksova, nuk mund të interesohesh vetëm për një pjesë të kësaj bote, edhe nëse ajo pjesë është atdheu yt. Është një përrallë e mrekullueshme palestineze për të cilën kam shkruar në romanin tim “Dasmat e Gazës”. Aty thuhet: “Njeriu u krijua nga dy dhera; pluhuri i vendit ku ka lindur dhe pluhuri i vendit ku do të vdesë”. Personalisht, unë e njoh pluhurin mbi të cilin kam lindur dhe do të qëndroj gjithmonë i fortë në mbrojtjen e tij, por do të mbroj edhe çdo tokë tjetër në botë, sepse secila prej tyre mund të jetë pluhuri mbi të cilin do të vdes.

MALHERBE: Ju përmendët në parathënien e “Koha e kuajve të bardhë” se keni mbledhur shumë rrëfime të dorës së parë të tregimeve të palestinezëve “gjatë njëzet vjetësh”. Si kanë ndikuar ato tek Ju dhe në punën tuaj?

NASRALLAH: Romani u botua në vitin 2007, pas njëzet e dy vitesh punë dhe përgatitje të palodhur që kur fillova të mbledh dëshmi gojore në vitin 1985. Rëndësia e këtyre dëshmive është se ato përfaqësojnë jetët që njerëzit kanë jetuar në të kaluarën – rindërton strukturat shoqërore dhe ndërveprimet njerëzore dhe ritregon detajet e vogla të jetës së përditshme që një shkrimtar nuk e ka jetuar kurrë. Më pas, si shkrimtar, ju krijoni mjedisin, personazhet dhe ngjarjet tuaja. Gjithashtu, si shkrimtar duhet të jesh mjeshtër i të gjitha zanateve; duhet të jesh historian për të krijuar histori, inxhinier për të krijuar qytete, psikolog për të kuptuar njerëzit, fermer që njeh bujqësi, ekspert ushtarak, edukator, sindikalist dhe antropolog! Në përgatitje për “Kohën e kuajve të bardhë”, lexova pothuajse gjithçka për trashëgiminë palestineze dhe tregimet popullore. Gjatë shkrimit, disa libra kërkojnë një studim të thelluar të temave të caktuara. Do të zbuloni se ju duhet të krijoni një bibliotekë për këto romane, dhe kjo ka ndodhur vërtet me mua në shumë raste, ndërsa për librat e tjerë ju jeni biblioteka që ju nevojitet, që do të thotë se përvoja juaj, njohuritë dhe të kuptuarit e kësaj bote, janë sfondi që duhet të shkruani.

MALHERBE: A mund të na tregoni për romanin tuaj “Fëmijëria ime e deritanishme”?

NASRALLAH: Është një roman i bazuar në një masë të madhe në autobiografinë time. Libri mbulon pothuajse gjashtëdhjetë vjet, pas Nakbahes, në kampin e refugjatëve Wehdat pranë Amanit ku kam jetuar. Bëhet fjalë për “fantazinë që jetova dhe të vërtetën që më jetoi”, siç shkrova në hyrje të saj. Është një udhëtim brenda vetes që më lejoi të di sa shumë kam jetuar dhe nivelin e jetës në shpirtin tim; ky zbulim ishte për mua një nga kënaqësitë e shkrimit të këtij libri. Pasi mbarova këtë roman, kuptova se në thelb është një histori dashurie. Gjithmonë kam dashur të shkruaj një histori dashurie që kapërcen luftën dhe peripecitë e jetës, dhe ndodhi që ta shkruaja pa dashje! Është e mrekullueshme të kërkosh diçka gjatë gjithë jetës tënde, vetëm të zbulosh se e ke jetuar në të vërtetë; kjo më ka ndodhur vërtet në këtë libër. Ky roman nuk është një histori e zymtë palestineze – ka shumë ironi dhe ngjarje gazmore. Mund të thuhet se është një roman për jetën, jo për vdekjen.

MALHERBE: Është biografia juaj në një roman; pse e ke shkruar kështu? Pse nuk keni shkruar një biografi tradicionale?

NASRALLAH: Ky roman është historia ime po aq sa është historia e të tjerëve që kanë formësuar jetën time, dhe unë në këmbim kam formësuar jetën e tyre. Është udhëtimi im në kohë, në të kaluarën dhe të tashmen, dhe në fund të rrugëtimit arrita në përfundimin se do të ishte një bekim nëse dikush zbulon se jeta e jetuar është më e bukur se çdo roman që lexon apo shkruan! Kjo është veçanërisht e vërtetë për shkrimtarët: nëse jetoni një jetë të varfër intelektualisht dhe njerëzore, nuk do të arrini asgjë, sado libra të shkruani. Unë besoj se çdo person është fitimtar vetëm nëse ky person arrin të jetojë jetën ashtu siç duhet jetuar; Dikush do të ishte me fat nëse ky person do të ishte në gjendje gjatë jetës së tij ose të saj të shfaqte atë që poeti i madh Pablo Neruda përfundoi kur i titulloi kujtimet e tij Confieso que he vivido (Unë rrëfej se kam jetuar). Kjo do të ishte përmbushja më e madhe e gjendjes njerëzore, me atë jetë që është libri më i mirë që mund të shkruhet ose lexohet! Në “Fëmijëria ime e deritanishme”, unë përqafova logjikën e romanit, jo atë të biografisë, sepse i pari më dha aftësinë për të shpërbërë egoizmin “Unë”, personazhin kryesor, kështu që nuk do të jetë fokusi (unë) i vetëm i ngjarjeve. Ndryshe nga biografitë e tjera, qëllimisht u përpoqa të shpërbëja dhe shpërndaja egoizmin dhe e hoqa “Unë” nga kotësia e të qenit hero i vetëm në libër. Nga fillimi deri në fund, doja të sillja në këtë rrugëtim të gjithë ata që kontribuuan në formësimin e jetës sime. Doja të thosha qartë se jeta nuk ishte vetëm e imja dhe më pëlqen të mendoj se mund ta arrij këtë me fuqinë e dashurisë. Kjo nuk mund të ndodhte pa përdorur modelin e romanit, një lloj stili letrar shumë më demokratik se biografia (përveç ndoshta disa shembujve, që i ngjan më shumë një diktature ku skenën e zë lideri i vetëm). Objektivi im ishte t’i them një falënderim të madh familjes, miqve dhe të dashurve të mi për pasurimin e jetës sime. Besoj se objektivi im u arrit; ata e kuptojnë se prania e tyre në të kaluarën na ka çuar në këtë pikë të madhe në të tashmen dhe në të ardhmen më të mirë që presim, dhe se prania e tyre ishte dhe vazhdon të jetë gjëja më e mirë, më e bukur që më ka ndodhur.

MALHERBE: A keni ndonjë këshillë për shkrimtarët palestinezë që duan të kenë ndikim përmes letërsisë ose artit të tyre?

NASRALLAH: Këshillimi i të tjerëve është kompleks! Ka shumë këshilla dhe urdhërime në libra, duke përfshirë librat e shenjtë, të paraqitura nga profetët, filozofët, shkrimtarët, nënat dhe baballarët. Megjithatë, njerëzimi ende kryen aktet më të urryera, duke përfshirë vrasjen, luftërat, skllavërimin e njerëzve të tjerë dhe kontrollin e jetëve të të tjerëve. Prandaj, hezitoj të jap këshilla, por mund të ndaj disa mendime për të shkruar nga përvoja ime. Për shembull, unë besoj se të shkruarit për një kauzë të madhe, ka nevojë për një qasje dhe teknika shkrimi të nivelit shumë të lartë për të qenë në gjendje të paraqesë kauzën e tij me sinqeritet. Unë gjithashtu besoj se shkrimtari duhet të shkruajë me gjithë zemër, kështu që lexuesit do ta lexojnë veprën tuaj me gjithë zemër – nëse shkruani me gjysmën e zemrës, njerëzit do t’ju lexojnë me gjysmën e zemrës. Dhe nëse shkruani me një të katërtën e zemrës, njerëzit do t’Ju lexojnë vetëm me një të katërtën e zemrës!

MALHERBE: Si ndiheni për domosdoshmërinë e diversitetit në shkrimin palestinez, si për shkrimtarët ashtu edhe për lexuesit e letërsisë palestineze?

NASRALLAH: Unë besoj se diversiteti është një gjë e shenjtë, pavarësisht nëse po flasim për botën në përgjithësi apo botën e letërsisë, apo botën letrare dhe artistike të një shkrimtari apo artisti të caktuar. Personalisht, nuk më pëlqen ideja e shablloneve apo pandryshueshmërisë, sepse kjo do të thotë ngurtësi, e cila bëhet edhe më e keqe sa herë që shkrimtari prodhon më shumë vepra të ngjashme. Diversiteti në letërsi vjen nga aftësia e çdo shkrimtari individual për të paraqitur përvojën e tij në stilin më të përshtatshëm për këtë përvojë specifike. Diversiteti është i pashmangshëm për letërsinë palestineze për shkak të dallimeve në kushte dhe madje edhe në gjeografinë ku jetojnë palestinezët; një shkrimtar palestinez që jeton në Haifa dhe Nazaret ndryshon nga një shkrimtar tjetër që jeton në Ramallah, ose në një kamp refugjatësh palestinezë në Liban, ose nga një shkrimtar që jeton në Aman, si unë, ose nga një shkrimtar që jeton në Paris, Nju Jork ose Bogota.

MALHERBE: A jeni përballur me ndonjë pengesë në karrierën tuaj të shkrimit që do të dëshironit të ndanit?

NASRALLAH: Jam përballur me shumë sfida. Për të filluar nuk ishte e mundur për mua të shkoja në kolegj. Më duhej të edukohesha dhe të punoja vetë, të mësoja dhe të thithja letërsinë dhe artin më të spikatur të prodhuar nga bota. Gjithashtu, në fillim isha një shkrimtar i ri në një kohë kur kishte një skenë kulturore të mbushur me shkrimtarë të mëdhenj palestinezë dhe më duhej të bëja rrugën time dhe të dallohesha mes emrave të mëdhenj. Më vonë, për shkak të shkrimeve të mia, u bëra objekt i shumë shkeljeve nga autoritetet. Librat e mi u konfiskuan dhe u ndaluan disa herë. Ndaluan edhe veprimtaritë letrare në të cilat mora pjesë dhe më ndaluan të udhëtoja jashtë vendit për gjashtë vjet! Në vitin 2006 u përballa me një kërcënim serioz me burgim kur autoritetet më referuan në gjykatë me akuza të rënda për shkak të një përmbledhjeje me poezi që kisha botuar. Po të mos ishte përkrahja e madhe e shkrimtarëve, gazetarëve dhe akademikëve në Jordani dhe vendet arabe dhe nga e gjithë bota, do të isha dënuar dhe dërguar në burg. Ajo fushatë i bindi autoritetet të heqin dorë nga akuzat. Megjithatë, në rrafshin letrar mendoj se sfida e vazhdueshme për çdo shkrimtar është të vazhdojë të jetë novator, të krijojë vepra të reja të afta për të mbijetuar në kohë dhe zhvillimi i vazhdueshëm i shijes së lexuesit.

MALHERBE: Cila mendoni se është arritja juaj më e madhe personale?

NASRALLAH: Më sjell lumturi të madhe fakti se shumica e lexuesve të mi janë të rinj dhe të reja. Ky është një fakt që e kam dëshmuar shumë herë, pavarësisht nga ajo që thuhet rëndom – që të rinjtë nuk janë më të interesuar të lexojnë!

MALHERBE: Nëse shkrimi juaj mund të arrinte ose të ndryshonte diçka, çfarë do të dëshironit të ishte?

NASRALLAH: Shpresoj se shkrimi im mund të kontribuojë në hapjen e një shtegu për në shtëpinë time në Palestinë, për të lehtësuar kthimin tim, edhe nëse ky kontribut nuk është më shumë se distanca prej një metri në një rrugë të gjatë. Shpresoj gjithashtu që shkrimi im të gjejë një hapësirë, sado të vogël, në zemër të botës. (worldliteraturetoday.org)

Përktheu dhe përshtati (me disa shkurtime) Fitim NUHIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.