Poezi

Xhevdet Bajraj

UNAZA E SATURNIT

Jam më i lehtë se jeta

se kënga e jetës

mbaje derën e zemrës të hapur

tekefundit

vetëm mos e mbyll me çelës

Është duke fryrë

nga dheu i kujtesës

mund të befasohemi për të mirë

një ditë

kur të më del gjumi i vdekjes

e unë të shfaqem para derës sate

me një cigare mes gishtërinjve

E tëra që do të më duhej do të ishte

një çakmak

një kafe

dhe gjysma e krevatit tënd

Për kompensim

do të ta dhuroja njërën nga unazat

e Saturnit

SYTË E SAJ

Po kërkoja diçka

për t’u kapur për jetën

qoftë ajo

edhe vetëm një fije kashte

a një rreze e fikur drite

dhe kështu

e zbulova poezinë

apo ajo më zbuloi mua

Se poezia kishte sytë e saj

e dikush duhej t’i përshkruante ata

LEGJENDA E UJIT TË ËMBËL

Jam si uji që udhëton

(sepse dikush e trembi)

me dhjetëra kilometra

nëpër gypa

dhe ndalet në errësirë

ëndërron

lëvizjen e peshkut brenda vetes

sqepin e ndonjë zogu

mbi sipërfaqen e tij

dritën e diellit

imazhet e gjërave përreth

(që reflektohen në te)

Pret

pa e ditur

nëse do ta pastrojë ndonjë enë

do ta lajë trupin e ndonjë njeriu

apo do të përfundojë në gjellë

I kujtohet legjenda

e ujërave të ëmbla

që flet për një grua

që e do poezinë

dhe që e bën kafenë turke

më të mirën në botë

kështu që

nga thellësia e shpirtit të tij

të pangjyrë

i lutet Zotit

që pasi të vlojë

të përfundojë në filxhanin e saj

apo të rrjedhë nga maja e saj e kresë

deri te gishtërinjtë e këmbëve

DYERT E ZEMRËS

Dy tre herë do ta përshkoja tokën

tri katër herë

do të ngjitesha dhe do të zbrisja nga qielli

do të shndërrohesha qoftë edhe në dru

në kali të drunjtë

të trojeve a të Trojës

vetëm e vetëm që të mund të arrij

qoftë edhe gjunjas

para shtëpisë

dhe ti të m’i hapësh dyert

e zemrës

POEZI QË DUHET LEXUAR

ME SYZE DIELLI

Ajo është më e vërtetë se dielli

sa larg është

e sa shumë ndriçon

sa dymijë e njëzet diej

brenda poezisë sime

Sa larg është e sa shumë më djeg

malli për të

ËNDRRA E PEMËS

Jam si pema

që i hedh gjethet

se do ta shtrojë

rrugën me to

ta zbutë për këmbët e saj

duke shpresuar

që ajo do të vjen

dhe do ta zgjedh pikërisht atë

për t’i ndërtuar shkallët

që do ta çojnë në qiell

MUZËS

Po të isha guri

që e ruan zjarrin në fund të oqeanit

apo lis në pyje të pashkelura

që kurrë s`ka parë njeri

që i pret zogjtë

të cilët po ashtu kurrë nuk kanë parë njeri

Po të isha kafshë e egër që vrapon

pranë lumit

në një përrallë

që po ia tregon nipit

gruaja që jeton

në shtëpinë numër gjashtëdhjetë

në një rrugë brenda zemrës sime

Po të isha kokërr misri në arën e gjyshit

e cila në dimër do të shtrohej mbi sofër

Po të isha kokërr molle

që vazhdon ta ruajë kujtimin për parajsën

Apo të isha kafe e zezë e freskët

që pret t’i shërbehet

një çifti të dashuruar

A të isha

vath në veshin e gruas që ëndërron

e shtrirë mes vargjeve të mia

do të ishte gjithçka ndryshe

por jam vetëm një njeri i zakonshëm

në fund të aventurës që e quajnë jetë

dhe u ula të pushoj pakëz

ta pi një birrë

ta pi një cigare

Derisa gjethet e fundit të lisit tim të jetës

dridhen në erë

pres

t’ia heq vathët asaj gruaje

ta puth edhe një herë

e të vdes

KUR TI FLE UNË SHKRUAJ

E paramendoj që je duke fjetur

ndoshta edhe duke buzëqeshur në gjumë

prandaj

shkruaj vargje në qetësi

Jam i lumtur

se ende nuk ka lindur dielli

dhe se ty ende pa ngrënë mëngjes

nuk t’i ka përplasur

jargët e botës në fytyrë

të kësaj bote

në të cilën mollëve ka kohë që

u mungon

shija

Pra

kur ti fle

unë shkruaj

për ato që m’i ke mësuar

se kush jam

si ta shoh njeriun

e sëmurë

si ta trajtoj gjysmënjeriun

gjysmëkafshën

dhe

si të eci rrugës

që ma ke vizatuar

për te Zoti

ATY KU PERËNDITË GJUNJËZOHEN

Fjalët që nuk thuhen

tingëllojnë më fort

sidoqoftë

hidhi rrobat e dashur

nëse nisemi që tani

do të arrijmë me kohë

në tokën e engjëjve

aty ku perënditë

gjunjëzohen

për të pirë

ujë nga lumi

KUR E NDRIÇOVA BOTËN PA DASHJE

E ndeza qiririn

për të t’i parë sytë e dashur

dhe pa dashje

e ndriçova botën

Pashë qytete fusha

bjeshkë dete

lumenj

qiej

Pashë tërmete

përmbysje

dashuri dhimbje

jetë e vdekje

I pashë edhe dy fëmijë

që dridheshin

në secilin sy tëndin

veç e veç

dhe njerëzimin

që po flinte

në gjumë të thellë

apo vetëm bënin

sikur flinin

gojëhapur

E në buzën e sipërme të botës

një mizë e trashë

dhjente

PAKËZ RESPEKT

Poezia ime është shtëpi

me dyer e me dritare të hapura

Brenda saj

muza lakuriq

me një qiri të ndezur në duar

ec brenda vargjeve

Prandaj respekt

kur të kaloni atypari

(edhe në ditën kur s’do të jemi më)

se mes vargjeve

përpiqemi t’i rrimë jetës

a vdekjes

si kalit të egër

mbi shpinë

DUKE E ZGJUAR DIELLIN

Që të dy po mplakemi

dhe e vetmja gjë që kemi

janë kujtimet

E kaluam jetën me hapa të mëdhenj

udhëtuam nëpër errësirë

kemi qenë të dobishëm

veç për ata që iu kanë frikësuar natës

Tash hape krahun të lutem

dua të bie

ta mbështes kokën në kraharorin tënd

të pushoj pak nga bota

jam hiri që refuzon të harrojë

se një herë ishte zjarr

se ishte dritë

se akoma është gjallë

Në mëngjes

më duhet të ngrihem

të t’i puthë buzët

se dikush duhet ta zgjojë

diellin nga gjumi

ZBRIT

Edhe të vdekurit për së gjalli

shkojnë në qiell

mendoje një dëshirë e dashur

fik yjet me një frymë

dhe zbrit

kjo natë është tepër e gjatë pa ty

jam pakëz i lodhur

kam nevojë të fle

qoftë edhe në këmbë

Dhe të lutem

puthjen që e ke ndërmend të ma japësh

ma jep para se të më zërë gjumi

i vdekjes

TA JAP DORËN

Ai që flet për ditën e nesërme

vdes gjithmonë sot

Më lejo te lutem

ta jap dorën

dhe pa fjalë

të provojmë ta hapim një shteg

qoftë edhe me grushte

përndryshe

vdekja do të na gjej

të ngujuar

si spektatorë

pa arritur të bëjmë dashuri

KUR JEMI TË ZGJUAR

Bota bëhet e vogël

tkurret

kur jemi zgjuar që të dy

Nëse mu tani nisemi

drejt njëri-tjetrit

do të arrijmë të takohemi

në pranverën e ardhshme

DASHURITË

Si t’i fshijë të gjitha dashuritë

dhe të dashurohem edhe një herë

vetëm edhe një herë të vetme

për herë të parë

Oh Zot

çfarë jete qenka kjo

PEIZAZHI YNË

Duhet ta krijoj një peizazh

ku do të hynim e dilnim

vetëm unë e ti

lumë

zogj

bjeshkë

pranë një qyteti

dhe do ta bënim ditë tregu

të premten

Unë do të shisja

puthje

ose do t’i ndërroja

me puthjet tua

me ndonjë buzëqeshje

Mund t’i shisnim njëri-tjetrit

lule të egra

pemë të buta

këngë të zogjve

Të gjitha ato që i kemi parë

i kemi ndje

veç e veç

SIKUR TË MOS NDËRHYNTE NATA

Unë do të preferoja ta kaloja tërë jetën

ta zëmë

në këmbë

ulur në karrige

a i shtrirë në shtrat

me një gotë verë

raki a birrë në dorë

si përmendore

duke e shikuar një grua në sy

Po ashtu do të mundja tërë jetën

të vallëzoja

nën ritmin e të rrahurave

të zemrës së saj

sikur mos të ndërhynte mes nesh

nata

ZGJIMI I DIELLIT

Nuk do të ndalem

derisa ta zgjoj diellin

përtej Atlantikut

e ai të të zgjojë ty

me një puthje

Pastaj unë do ta përshkruaj

në një poezi

se si kur ti ngrihesh në këmbë

dielli nis të lëvizë

të vijë tek unë

DITA E RRETHUAR ME TELA ME GJEMBA

Më dhemb

që nuk mund të ta shpjegoj

se ende jetoj në atë ditë

kur jemi takuar për herë të parë

dhe e kam rrethuar

me tela me gjemba

që ta mbroj nga netët

nga ditët e tjera të sëmura

BOTË E SËMURË

E tërë bota është e sëmurë keq

ndërsa dita i ngjan

një kafke deleje

që disa stinë rri

mbi gurë

Kështu që e dashur

mos shko

aty ku nuk do të mund të të sheh

zemra ime

mos u fsheh nga ajo

se është lodhur duke vdekur

pa të parë

PËRBALLË MEJE

Tërë jetën u përpoqa

ta ndërtoj

një botë për vete

dhe tash kur e përfundova

më lanë këmbët

nuk mund ta bëj

as edhe një hap para

Përballë meje

një sorrë e zezë

bart aq shumë fije kashte

sa që kam përshtypjen

se është duke ndërtuar

fole mitralozi

Muzë

mos ke frikë

po vrapoj kah ti

pa këmbë

Mbase do të vonohem

por gjithsesi do të vij

SA KEQ QË U ZGJOVA

Jam nga ata

që është dashuruar

në shikim të parë

në gruan që e kishte

buzëqeshjen e fëmijës

Sa keq që u zgjova nga gjumi

në një ditë

që nuk e meritonte

të zgjohej

asnjë njeri

a kafshë

e dashuruar

AJO TOKË

Ajo tokë   

që e ruan një lis

që më pret

për arkivolin tim

(mos më varrosni

me arkivol kinez

aman)

e ka fytyrën

e prindërve të mi

Ai qiell e ka ngjyrën

e syve të së dashurës sime

kur shikohet

nëpërmes

gjethit të njomë

të hardhisë së rrushit

KALI E NJIHTE RRUGËN

Nga ajo që e shihte që i vinte përpara

ecte me sy të mbyllur

Nuk e kishte vështirë

rruga ishte e rrafshët

dhe kali i vdekjes e njihte rrugën

NË QIELL

Kur e pa vdekjen për herë të parë

iu fshi e tërë jeta e mëparshme

E tash

në qiell

herë pas here

copëza të jetës mbi tokë

e fytyra e saj e buzëqeshur

i kthehen si ëndrra

të parajsës së humbur

AMANETI

E dashur

jam pakëz

vetëm pakëz i lodhur

nëse nuk do të jem më

kur të botohet ky libër

amanet

le të më varrosin me këpucë

të mbathura

apo le t’m’i lënë pranë kresë

a pranë këmbëve

se s’jam i marrë

ta bëj as edhe një hap

në të panjohurën

pa to

Atëherë

kur ta kesh librin në duar

zbërthe pullat e këmishës

dhe më afro mes gjinjve

dua të t’i dëgjoj të rrahurat e zemrës

tek më thonë

tash rrahim

që ta mbajmë të gjallë

këtë plakë

që të mund të të sjell

mbi varr

ndonjë degë të njomë bliri

Ti e di

se bliri i ka gjethet në formë zemre

apo jo

Nuk është koha për modesti

NË TOKË TË HUAJ

E kapërceve hijen tënde

dhe tani

asnjë qen nuk leh më në ty

asnjë zog nuk cicëron

kur të sheh

asnjë grua s’të puth

U linde

për të kënduar i humbur

në një tokë të huaj

BUZËQESH

Pse t’u kanë shtuar

këto rrudha në fytyrë

a thua

kaq gjatë paskam munguar

Tash që do të çmallesh

buzëqesh

merre zemrën time

dhe fshij rrudhat e mallit me të

Pse e gjithë kjo heshtje

ne përnjëmend kemi vdekur

së jashtmi

por përbrenda jemi

më gjallë se kurrë

Ma blej një akullore

ose një çamçakëz

nëse do të ta lexoj një poezi

që e kam shkruar për ty

Buzëqesh

nëse e ke më lehtë

ose unë po e vë buzën në gaz i pari 

e ti ma kthe

NËSE TË FLET ZOTI

Nëse gjendesh në fund të gropës

në udhëkryq të jetës

apo i mbështetur për muri

në rrugën qorre të jetës

a në autostradë të saj

e Zoti të flet përmes yjeve

reve

qenit

kalit

lisit a lules

dëgjoje

Nëse Zoti të flet

përmes syve të bukur

të një gruaje

aq më mirë

dashuroje

NË NJË CEP TË BOTËS

Një poet

në një cep të botës

natën

derisa po vdes

shkruan poezi

për muzgjet e mrrolura

Bie në gjumë

në zbrazëti

Në të njëjtën kohë

një grua

në skajin tjetër të planetit

me buzë të kafshuar

në moshën më të mirë

me kafen e mëngjesit

i shijon ato poezi

duke jetuar

mëngjeset e buzëqeshura

Ngrihet

në zbrazëti

BUZË VARRIT

Buzë një varri

arnon ëndrra të shqyera

kujtime të dëmtuara

Del në gjah

muajve që u mungojnë ditët

i zë dhe i kthen

i lidh që të mos ikin më

nga kalendarët e vjetër

që nuk i hyjnë më askujt në punë

I mbërthyer brenda një pranvere

me një tufë lulesh në dorë

e pret zanën

të kthehet

në varrin që e mban të hapur

të bëjnë dashuri

BËNTË FTOHTË NË JETËN E TIJ

Bënte ftohtë

shumë ftohtë në jetën e tij

derisa e takoi një grua

me një gazetë të vjetër

nën sqetull

që ia fali gazetën

(pasi e hoqi faqen për kulturë)

derisa po e shikonte në sy

Së pari i ngrohu duart

në zjarrin e dashurisë

se mërdhinte buzë çmendjes

pastaj e nxori zemrën

(m’u duk nga xhepi i këmishës)

dhe ia fali

Ajo shkoi në shtëpi             

se e prisnin obligimet

ky shkoi te pëllumbat e egër

dhe e zuri gjumi

të mbështjellë me gazetë

(pa faqen për kulturë)

dhe një buzëqeshje në fytyrë

që kurrë më nuk iu hoq në jetë 

Leave a Reply

Your email address will not be published.