Taxhudin Shabani

QUO VADIS STATUS QUO

Si një problem suicidal,

apo thënë anti-feminist,

të hapareshur si skifter mbi tanke

e si kapakë breshkash, lundronin të vezulluar

zhurmat dihotomike,

ata prodhonin kaosin e qetësisë së qelbësirave

mbi këtë qytet pa sutjena, 

të gjitha ndërtesat janë si tuma të zgavruara,

e të varur me vargjet në pergamenë

që ngjanin si të ishin Homeriane.

*

Injoranca vetvetiu flet

e spikatur për dhjamin e trurit që gërhet,

këto të bëma e të thëna ngjasojnë si peri i hollë,

që dallon natën me ditën në muzgun e vjellë, 

duke e dhjamos helmin me pesticide

mbi lajmete besëtytnishme.

*

Kalorëseve të Armagedonit, ju ngjanë

në kokë poçi elektrikë,  ju thahet zemra

nga valët e valëzuara që ju shkojnë nëpër helmete,

për çdo ditë semaforët janë bë

më të bezdisshëm

se nuk durohet më,

s’mundemi të presim ende fundin e botës!

*

Gjuha është si lëkura,

qëmbështjellë një ANTI-HERO,

ashtu duket sikur janë të futur

në një veturë me hije të errët të markës PEZETKA.

*

Jo se jo, skutate errëta

iknin në paanësi

edhe pse dukeshin të gjithë njerëzit

se janë udhëtare të trenave,

që shkonin drejt revolucionit kinez.

*

Me sharkitë e rapsodëve e me türküt e ozanllarëve,

njëjtë më dukeshin muret e lagështa

tëklinikavepsikiatrike, ku ju qëronin molla

kukullave të vogla barbie, për ti ushqyer,

ende shkonte kënga

“Pse shkove ti” nga grupi Minatorët

Dhimbja bëheshe nostalgji.

Në fund hapën krahun duke nxjerrë shkopin

me shenjën STOP, nuk kalohet këtu!

*

Njëjtë si një buf, shkriheshin edhe gazetat ditore,

në radhët e pazbuluara të fejtoneve

për zanatçinjtëbashkë me kronikën e zezë – ku shkruante

Asgjë e re në Perëndim! – sikur Remarquetë thoshte.

*

Kullat e lyera përballë mellamarinë,

nuk hezitonin për të shkaktuar dënesje,

raporti zyrtarë i trafikantëve qe zbuluar

në parlamentin e shtetit hetimor,

gjithnjë më transparent ishin

gërmadhat e mbledhurasi tru të qullosura,

që kritikojnë në formë transparente obduksionin

e të vrarëve në procesin e Natës së Bartolomeut!

*

Kjo qasje postmoderniste,

ndërveprimin e vargut e lëshon si bajgë,

transmetimin e frymës e bënë të thatë,

ushqimin e pengonmë gjatë në barkë,

mos të honepsej asnjë kuptueshmëri

e dëlirë e soditësenë këtë natë,

andaj mos kruheni as në strofa e as në vargje,

ti lëmë të lirë interfunksionete interpukcionet

*

Piktura e dal nga korniza hermetike,

u shfaq nga Danubi 

mbi ngushticat e pellgjeve që si enë gjaku

thitheshin nëpër thithat e buta të ideologjisë,

po ai Danub nuk deshi të jetë kaq i gjatë

e as sa Vollga të jetë e lundrueshme për NE,

Karpatet janë vogëlsira të fushave me stepe

ku ujqit jetojnë bashkë me vetminë e tyre,

deri në amshimet e ëndrrave që kridhen

përtej mëngjeseve imagjinare. 

*

Paraqitja në gjyq ishte në fund të verës,

vjeshta mbulonte gjykatën themelore numër 1,

të gjitha argumentet na binden se

vjeshta ka edhe gjethe të mbushura me dosje

e jo me qefinë të bardhë,

Nga persekutimi i djeshëm

hingëlliu si shpatë vala e hakmarrjes.

S’do mend se ky rrethim katërvjeçarë

të bënë të ecish cullak me shpirt e trup të përdalë.

*

Pse kaq shumë mllef

të hëpërhëshme

ata than se janë mundësitë

që nga Buckingham Palace

deri tek Piccadilly Circus,

të krijojnë rrethrrotullimin e pandarë

të vërejtjeve dhe sugjerimeve dinake.

*

Mos i plasë më shpërthimet cianide,

korrektoi vrimat e plagëve në kraharorë,

se po hapen bunarët si ujëvare të dal nga shpella,

në supe do bartën të gjitha redaksitë e shtypit ditor.

Ik, e mos ju frikëso maskave që thithin ajrin e pastër,

se problemi i sodit është i veçantë dhe jashtëkohorë.

*

Tha që nuk u kuptuam,

shumëkuptimësia i dha mundësi shprehjes

të ngërthen pavetëdijen si koniunktura

të hapura, që le thëniet e pakuptimta

në të gjitha foltoret ku

llomotisnin projektimin amësor.

EdebYA HUU, ndalu, se ende je gjallë!

*

Kjo epidemi endemike,

antroplogjikisht duket se ka potencë kamje,

dëshirë për të zaptuar drerët e bizonët

me ngjyrë të alltënit të zi,

është i mjerë kaftani i zi me çarçafin

në formën e tabelës së shahut,

që vendoset përmbi kokë,

se lëkurëkuqet nuk e aprovuan kur

këtë shënjestër, andaj

vritni njerëz,

se drerët e bizonët janë më të vlefshëm për ne!

 *

kjo shkabë që ka jaratis një stisje të pacenuar

implikon vegullinë e pazbuluar nën jermi,

është premtim i pamohueshëm i shkëmbit,

që çalon në të gjitha litarët e historisë

e që na mëson, na shpjegon se litari i lagur

nuk përkon vetvetiu të vërtetën

e të hedhësh krahët gjoja në shend e verë,

kot e ke!

*

janë ishujt që duken në anën tjetër,

ne jemi pjesë e këtyre dy ishujve,

njëri i krijuar për ideologji e tjetri për rebelizëm,

nuk na bashkon puthadorizmi

si dhe dëshira e mosnënshtrimit,

jemi të rrekur për ta thyer sërish murin e Berlinit,

por copëzat e këtij muri ende janë pjese e muzeut

të shpirtrave tona, që vënë në dukje

dëshirën për të kontrolluar gjithçka

edhe fusnotat edhe llupën që përdorim

kur ua zhveshim trupin njerëzve,,

thjesht rroftë kjo liri e rrobuar,

që ka lavdi gijotinën bashkë me litarin ideologjik.

*

për në fund,

s’di kur më vdiq baba,

nuk e mbaja mend mirë datën

vetëm e dija se ka qene vjeshtë,

ose pranverë, nuk dijë,

nuk mbaj mend,

si duket më tepër më kujtohet

dashuria ime ndaj stinëve

sesa dita kur më vdiq baba,

Baba më vdiq hiq pa baza…

mrekullisht në frymën e fundit,

me lot në gropën e synit,

aty afër meje, aty afër meje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.